Landsby står sammen om købmanden

Det er med til at styrke lokalsamfundet og det giver byen et vækstgrundlag. Butikken er et omdrejningspunkt, siger Annette Volder (t.h.), som lægger de fleste af sine indkøb hos den lokale købmand i Borbjerg.

Foto: Morten Dueholm
Artikel af: JENS KIRK PEDERSEN

BORBJERG: Søndag middag er der adskillige kunder hos købmanden, som byggede ny butik for tre år siden. Det lod sig gøre, fordi landsbyen stod sammen og udlånte et par millioner til Spar-købmanden.

Købmanden vil de nemlig ikke undvære i Borbjerg.

– Det er med til at styrke lokalsamfundet og det giver byen et vækstgrundlag. Butikken er et omdrejningspunkt, siger Annette Volder, som er på indkøb, og som bor på en nedlagt landejendom nær Borbjerg. Hun lægger cirka 75 procent af sine indkøb hos den lokale købmand.

– En lokal butik er afgørende for, at man kan blive boende her som pensionist, tilføjer hun.

Familien Damsgaard lægger også de fleste indkøb hos købmanden.

– Vi kan slet ikke klare os uden købmanden, som betyder meget for fællesskabet. Her møder man andre folk og får en snak, siger Karen Damsgaard, som blandt andet skal købe frugt og grøntsager.

– Købmanden er et aktiv i byen. Han støtter op ved arrangementer i hallen, og han sponsorerer gevinster, når der er banko, supplerer Anders Damsgaard.

Maria Sørensen er ved at betale for sine varer.

– Købmanden er en af de ting, som er afgørende for, at der også bliver bygget nye huse i Borbjerg – sammen med kirken, skolen og hallen. Det ville både ramme tilflytningen og huspriserne, hvis vi ikke havde en købmand.

– Her kan man lige cykle hen og slipper for at skulle ud at køre, siger Maria Sørensen, som bor i Borbjerg.

Det er dog ikke kun lokale, der handler i Borbjerg. René Meldgaard Laursen er fast kunde, selv om han bor i Mejrup med egen Brugs. Han har også nærmere til flere butikker i Holstebro:

– Her er en god butik, som har alt, hvad man skal bruge. Jeg kan parkere lige ved døren, og er hurtig afsted igen, siger han.

Foto: Morten Dueholm

Købmand Bjørn Jacobsen (til venstre) var først betænkelig ved at låne penge af borgerne, men i dag er han glad for opbakningen, så han kunne bygge en ny butik. Her hilser han på Jesper Barslund, som er formand for låneforeningen, der har udlånt 2,3 millioner kroner.

Købmanden var betænkelig
Købmand Bjørn Jacobsen var betænkelig, inden han spurgte beboerne om et lån til en ny butik. Den nye butik kostede op mod ti millioner kroner, og blot 3,5 millioner kunne han låne i en kreditforening.

Et lån på 2,3 millioner kroner fra beboerne blev afgørende for at kunne bygge en ny butik, som var dobbelt så stor og med et større vareudbud.

– Vi har ikke fået mange flere kunder i den nye butik, men de køber meget mere. Før kunne de ikke lægge hele handelen med dagligvarer hos os, siger Bjørn Jacobsen, som har fået plads til flere varer inden for økologi, glutenfri og laktosefri.

Samlet er omsætningen steget 50 procent siden butikken stod færdig i februar 2015 til nu 20 millioner kroner om året.

– Det var målet og det er nødvendigt for kunne forrente den nye butik, siger Bjørn Jacobsen.

Husstande, som har udlånt penge, får én til to procent rabat, og betaler for en måned på forhånd.

– I dag er jeg rigtig glad for ordningen. Den viser, at der er opbakning til butikken, og giver nogle trofaste kunder, siger Bjørn Jacobsen.

Jesper Barslund er formand for den spareforening, som har udlånt 2,3 millioner til købmanden.

– Uden en købmand ville Borbjerg lige så stille dø hen. Det er afgørende, når folk køber hus, sammen med børnehave, skole og hal. Så den nye butik har givet byen et kæmpeløft, siger Jesper Barslund.

– Vi har et forrygende sammenhold, og derfor var der opbakning, da vi spurgte borgerne om lån til en ny butik, siger Jesper Barslund.

Imens er Bjørn købmand ved at tælle flasker og afregne med en gruppe studerende fra Aarhus Universitet, der har været på rustur i Stendis-lejren.

– Det er nemt for dem, fordi jeg leverer varerne, og henter det overskydende. Det er også godt for mig med lidt ekstra salg, siger Bjørn Jacobsen.

Varer med “Gule priser” tjener Spar-købmanden ikke meget på. Det er priser, som matcher discountbutikker, og dermed holder på kunderne. Færdige købmandskurve og en afdeling med brugskunst tæller også.

– Alt tæller med i den samlede omsætning, siger købmanden.

Foto: Morten Dueholm

Familien Damsgaard lægger langt de fleste indkøb hos den lokale købmand i Borbjerg, og de mener slet ikke, at landsbyen kan klare sig uden en købmand.

Link til oprindelig artikel: Folkebladet Lemvig