Købmand i Borbjerg går mod strømmen og åbner ny butik

Købmandsbutik. Lørdag den 21. februar slår købmandsparret i Borbjerg, Hanne og Bjørn Jacobsen, dørene op til deres nye købmandsbutik, der blandt andet er finansieret via lokal opbakning.

Den 21. februar 2015 bliver en skelsættende dato i Borbjergs købmandshistorie. Her åbner købmandsparret, Hanne og Bjørn Jacobsen, nemlig en helt ny købmandsbutik. En butik, der er bygget i udkanten af Borbjerg og meget passende får adressen Købmandsgade 1.

Hanne og Bjørn Jacobsen går dermed mod strømmen. De åbner en ny dagligvarebutik i en tid, hvor de små købmænd har det svært og mange steder i landet drejer nøglen om på grund af faldende omsætning.

Situationen i Borbjerg er den modsatte. Her satser Hanne og Bjørn Jacobsen på en stigende omsætning de kommende år.

»Vi skal helst stige 40 til 50 procent i omsætning de kommende år. Det er vores ambition, og vi tror på, at det kan lade sig gøre,« siger Bjørn Jacobsen.

Dermed forlader Borbjerg-købmanden de rammer, der efterhånden var blevet for trange.

»Vi havde brug for mere butiksplads, og vi kunne egentlig godt have bygget til her på den nuværende placering. Men så ville vi jo stadig have gammelt gulv og loft i det eksisterende, og vi ville stadig have for lidt lagerplads. Derfor besluttede vi i stedet at tage et offensivt skridt og bygge en helt ny butik,« siger Bjørn Jacobsen.

Det var dog ikke nogen let sag at få finansieringen på plads. Realkreditforeningen ønskede ikke at åbne pengekassen i tilstrækkelig grad. Der var brug for alternativ finansiering. Den kom i form af lokal opbakning.

»Der blev indkaldt til et borgermøde, hvor vi fremlagde vores drøm i form af en ny butik. Der mødte 120 til 130 borgere op, hvilket var et meget flot fremmøde. Vi ønskede ikke at få penge, men derimod låne penge af lokalbefolkningen,« fortæller Bjørn Jacobsen.

Og lokalbefolkningen sætter i høj grad pris på deres købmand. 124 husstande lånte i alt 2,3 millioner kroner til den lokale købmand via en låneforening. Dermed kunne købmandsparret nå det samlede byggebudget på otte til ti millioner kroner. Der var første spadestik i sensommeren. Det lokale firma, Jensen & Jensen, var hovedentreprenør, og ti dage før afleveringsfristen kunne nøglerne overdrages til Hanne og Bjørn Jacobsen.

»Den lokale opbakning omfatter mere end at låne os penge. Der er adskillige, som har tilbudt at hjælpe os med flytningen fra den gamle til den nye butik. Vi er utrolig glade for den opbakning,« siger Bjørn Jacobsen.

Den nye købmandsbygning er på cirka 700 kvadratmeter, hvoraf 440 udgør selve butikslokalet. Dermed får købmandsvarerne meget mere plads at boltre sig på. Butiksarealet i de nuværende lokaler er 240 kvadratmeter. Opgraderingen betyder også, at købmanden i Borbjerg vokser fra Min Købmand til at blive en Spar Købmand.

»Vi får et betydeligt større udvalg af varer. Det er både discountvarer og for eksempel økologiske varer. Vi vil i højere grad end tidligere kunne dække den daglige indkøbskurv, og derfor tror vi også på en øget omsætning,« siger Bjørn Jacobsen og tilføjer, at afdelingen med blomster og brugskunst også for alvor vil komme til sin ret i den nye butik.

Der er lagt op til en festlig åbningsdag lørdag den 21. februar – eller rettere: En festlig åbningsweekend. Der kommer nemlig også til at ske noget ekstra om søndagen.

»Vi er en sportsinteresseret familie, så derfor har vi bygget åbningen op med to halvlege om lørdagen og forlænget spilletid om søndagen,« siger Bjørn Jacobsen og griner.

Lørdag begynder med rundstykker og kaffe for alle interesserede, og formiddagen byder på lokal underholdning fra skolefritidsordningen. Anden halvleg finder sted om eftermiddagen, hvor Tang Biler medvirker. Her vil der også være smagsprøver på lokale specialiteter, som i en vis udstrækning vil sælges i butikken fremover. Søndagens forlængede spilletid byder blandt andet på autografskrivning fra håndboldspillere fra Team Tvis-Holstebro – VM-spilleren Michael Damgaard vil være blandt de fremmødte.

»Vi får nogle travle dage op til åbningen, og vi glæder os meget til åbningsfesten,« siger Bjørn Jacobsen.

Det er ikke afgjort, hvad der skal ske med den gamle købmandsbutik, der er sat til salg.

Link til oprindelig artikel: Holstebro Onsdag